Temos Archyvai: Politika

Elektros kainą lemia ir politinė situacija

Apie tai, kokia yra elektros kaina, galima daug diskutuoti. Jei ji mažėja, tai ir diskusija pozityvesnė. O ar žinote, kad kaina – ne taip paprastai nustatomas skaičius? Pasirodo, kad elektra tiekiama ne šiaip pigiau ar brangiau – galutiniai skaičiai nulemiami įvairių dalių. Pirmiausia išskirtinos dvi sritys. Tai laisvoji rinka ir valstybės kontrolė. Šios dalys beveik… Skaityti toliau »

Kas yra seniūnija

1. Seniūnija yra rajono savivaldybės administracijos ( toliau – Administracija), struktūrinis teritorinis padalinys – jos filialas, veikiantis tam tikroje Savivaldybės teritorijos dalyje.

Teisininko komentaras: šiandien galiojantis žemės mokestis – vargu ar tokią praktiką galima laikyti efektyvia arba tęstina

2013 m. sausio 1 d. įsigaliojęs žemės mokestis jau sukėlė abejonių dėl teisinės technikos ir galimais įgyvendinimo nesklandumais. Abejonių kelia ir pačiame įstatyme numatytų mokesčio tarifų pagrįstumas bei proporcingumas. Klausimų kyla ir dėl šio bei nekilnojamo turto mokesčių administravimo kaštų bei surenkamų mokesčio pajamų santykio. „Šiandien turime du mokesčio įstatymus, panašiai ir kartu skirtingai reglamentuojančius… Skaityti toliau »

Ar sutaupys valdžia 2 milijonus litų?

Seimas nusprendė, kad referendumas dėl atominės elektrinės statybos Lietuvoje – įvyks. Jis bus organizuojamas tą pačią dieną kaip ir seimo rinkimai. Suorganizuoti referendumą kainuos 4 milijonus litus, tačiau jei seimas pataisytų keletą įstatymų, referendumo kaina sumažėtų iki 2 milijonų litų. Kyla klausimas ką dar čia svarstyt? Jei yra galimybė sutaupyti, taip ir turi būti padaryta.

LSAS: esminiai Mokslo ir studijų įstatymo pakitimai numatomi pavasario sesijoje

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS), informuoja kad šiandien vykusiame neeiliniame LR Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) posėdyje dėl Mokslo ir studijų laikinojo įstatymo projekto, nutarta LR Seimui neeilinės sesijos metu teikti šiuo metu būtiniausius įstatymo pakeitimus dėl Senato (Akademinės tarybos) funkcijų įtvirtinimo bei studentų rotacijos dažnio.

LSAS: LR Mokslo ir studijų įstatymą koreguoti būtina, bet sistemingai

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS), reaguodama į Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo 2011 m. gruodžio 22 d. nutarimą dėl LR Mokslo ir studijų įstatymo (Įstatymo) nuostatų atitikties šalies Konstitucijai ir užregistruotus šio Įstatymo projektus, siūlo keisti papildomas nuostatas tinkamam Įstatymo įgyvendinimo užtikrinimui ir pateikia veiksmų planą, kuriuo siekiama panaikinti Įstatymo įgyvendinimo laikotarpiu iškilusias problemas bei trūkumus.

Naikinamos PVM lengvatos viešbučiams

Šiandien (2011.12.20), Seime ypatingos skubos tvarka pritarta pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų vaistams ir šildymui pratęsimui. Šildymui kitąmet galios 9 proc. lengvatinis PVM tarifas, vaistams – 5 proc., panaikinta 9 proc. lengvata viešbučių verslui, lieka galioti neterminuotas lengvatinis PVM knygoms. Ko gero dėsningas sprendimas. Viešbučiai gavę lengvatas kainų nesumažino, kad pritraukti daugiau klientų, o tiesiog… Skaityti toliau »

Lietuvos prezidentės metinis pranešimas 2011

Birželio 7 dieną, Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seime perskaitė antrąjį metinį pranešimą, kuriame, kaip įpareigoja Konstitucija, apžvelgė padėtį Lietuvoje, šalies vidaus ir užsienio politiką. Prezidentės teigimu, trečią Nepriklausomybės dešimtmetį pradėjusi Lietuva yra teisingame kelyje ir jau subrendusi permainoms.

Ir vėl nesutapo Kubiliaus ir Grybauskaitės nuomonės

Ir dar kartelį nesutapo šalies prezidentės, Dalios Grybauskaitės ir premjero, Andriaus Kubiliaus, nuomonės. Šįkart nuomonės išsiskyrė dėl PVM tarifo sumažinimo spaudai, tačiau Kubilius kategoriškai prieš šiuo klausimu. Kodėl? Jul ekonomika jau atsigauna ir vyriausybė galėtų atlaisvinti mokesčių „pančius” tai sričiai, nuo kurios priklauso valstybės gyventojų informavimas apie visuomenėje vykstančius įvykius. Atsakymas iš esmės labai paprastas.… Skaityti toliau »