2010-ieji paskelbti Tarptautiniais biologinės įvairovės metais

pagal | 2010-01-21

Šiandien Seimo rūmuose atidaroma žinomo gamtininko, Dzūkijos nacionalinio parko direktoriaus pavaduotojo Eugenijaus Drobelio fotografijų paroda – Tarptautiniams biologinės įvairovės metams skiriamų renginių prologas. Nuotraukose užfiksuoti tetervinai, juodieji gandrai, didysis apuokas ir kiti reti į Lietuvos raudonąją knygą įrašyti gyvūnai bei paukščiai.

Šiuos, 2010-uosius, metus Jungtinės Tautos yra paskelbusios Tarptautiniais biologinės įvairovės metais. Biologinės įvairovės konvenciją – plačiausią tarptautinį susitarimą dėl biologinės įvairovės saugojimo – yra pasirašiusios 188 valstybės, tarp jų ir mūsų šalis.

Lietuva, pasak Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktoriaus Laimučio Budrio, gali didžiuotis savo gamtos įvairove. Dabar šalyje priskaičiuojama apie 20,5 tūkst. gyvūnų, 1,8 tūkst. augalų ir 6,1 tūkst. grybų rūšių. Iš jų 767 rūšys priskirtos retoms ir nykstančioms, todėl jos kaip itin saugomos ir įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.
Biologinės įvairovės apsaugai mūsų šalyje užtikrinti yra skirti keli specialūs teisės aktai – Laukinės augalijos, Laukinės gyvūnijos ir Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymai. Juos įgyvendinant sudaroma Lietuvos raudonoji knyga, steigiamos saugomos teritorijos, vykdomos įvairios apsaugos programos.

Mūsų valstybė nuosekliai laikosi visų tarptautinių įsipareigojimų. Be Biologinės įvairovės konvencijos, Lietuva yra ratifikavusi Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos, Europos laukinės gamtos ir gamtinės aplinkos išsaugojimo, Migruojančių laukinių gyvūnų rūšių išsaugojimo ir kitas konvencijas bei tarptautinius susitarimus. Įgyvendinant ES reikalavimus dėl laukinių paukščių ir buveinių apsaugos, šalyje įsteigtas ir plėtojamas europinės svarbos saugomų teritorijų tinklas „Natura 2000“.

Siekiant kuo plačiau visuomenę supažindinti su mūsų gamtos įvairove, šiemet bus vykdoma naujų ekologinių bei edukacinių projektų. Vienas iš jų – Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos inicijuotas projektas „Saugok šalia esančią gyvybę“. Jo metu moksleiviai bus supažindinami su Lietuvos nacionaliniais ir regioniniais parkais, draustiniais, rezervatais. Žaliųjų pamokų metu bus pasakojama apie saugomų teritorijų biologinę įvairovę, retas gyvūnų ir augalų rūšis, jų buveines.

Gražia tradicija tapo Aplinkos ministerijos organizuojami Biologinės įvairovės dienos renginiai Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose. Jie kasmet sutraukia daugybę žmonių. Šiemet Biologinės įvairovės diena bus pažymėta gegužės 22 dieną.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *